Łódzki Klub Sportowy poinformował, że do sztabu drużyny dołączyła nowa osoba. Jest nią uznany dietetyk. Jego celem będzie zwiększenie parametrów wydolnościowych u piłkarzy i zminimalizowanie ryzyka oraz liczby kontuzji w zespole.
ŁKS postanowił zatrudnić klubowego dietetyka. Został nim Krzysztof Mizera. Osobom, które interesowały się prawidłowym odżywaniem w sporcie już wcześniej, z pewnością nazwisko nowego członka sztabu ŁKS-u nie jest obce.
Dr Krzysztof Mizera, który dołączył do sztabu ŁKS-u jako dietetyk pierwszej drużyny, jest członkiem amerykańskiego stowarzyszenia – Professionals in Nutrition for Exercise and Sport, Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej oraz Editorial Board American Journal of Sports Science. Współpracuje z czołowymi sportowcami w Polsce. Od 2008 roku wykłada na uczelniach wyższych (AWF Warszawa, Uniwersytet SWPS, Mazowiecka Uczelnia Medyczna oraz Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie), pojawia się też często w telewizji w roli eksperta – czytamy na oficjalnym portalu ŁKS-u Łódź.
Nowy dietetyk klubu z al. Unii Lubelskiej 2 w Łodzi to uczestnik licznych projektów oraz konferencji naukowych. Jest on także autorem ponad 35 publikacji naukowych z zakresu żywienia i 120 dzieł popularno-naukowych. Jeden z jego bestsellerów, „Dietetyka sportowa” został kupiony przez amerykańskie wydawnictwo „Velo Press” i opublikowany aż na czterech kontynentach.
Zatrudnienie w sztabie Krzysztofa Mizery należy traktować jako kolejny krok ku profesjonalizacji ŁKS-u i wchodzenia na jeszcze wyższy poziom.
CZYTAJ TAKŻE>>>Młody piłkarz ŁKS-u Łódź z debiutanckim trafieniem w reprezentacji Polski